apa susah sangat nak bubuh tajuk nih!!

apa perkembangan dunia?
apa pulak cerita-cerita panas ataupun gosip terkini?
aahh....hampir 2 bulan aku tidak aktif didunia cyber
hampeh...

sekaraang..bila sudah kembali,terasa dunia di hujung jari.
haha..aku gumbira!

nak dijadikan cerita...aku kini sudah bergelar taukeh buah!
bakal merealisasikan impian untuk membuka sebuah fruit stall.
haaa....pada saudara-saudari, meniaga buah jangan d pandang enteng ya!
Setelah lama meng-observe tokeh2 buah yg berjaya,satu yang ku temui.semuanya berbangsa cina.
pernah satu ketika, aku berfikiran cetek...sewa kedai kat shopping complex mencapai angka ribu..mampukah business ini menampung kos perbelanjaan?

haaa....setelah percubaan pertama ku berhasil...aku temui jawapannya!

kos - 30% boleh membuahkan untung melebihi 70%!!!
tak percaya?
baik percaya.

kaya!kaya!

walaupun aku rasa sedikit penat...tapi hasilnya berbaloi.Puas!
sale sangat laju.aku puas melihat peti cash yang penuh.
benar bagai dikata oleh seorang saudara...
"meniaga buah lagi besar untungnya dari meniaga nasi campur"
memandangkan dia seorang pengusaha restoran yang berjaya,aku percaya!!

running 2 business dalam masa yang sama membuatkan aku sedikit penat.
penat tapi masyuk kate boifie. Haha..
masyuk yer??? jangan lupa bajet bulanan saya ya!

nak dijadikan cerita...setiap hari aku akan mendapat respon yang berlainan daripada customer.

ada yang bertanyakan bos kedai islam ke x....of kosh la i cakap i islam!
than i ask him back....kenapa encik?
he replied..."xda la,i nak tau je.baru beli.sebab kalo non-muslim,i takut dia guna pisau potong B@b#.xpasal2 kena H1n1.hahaha..You know,living here especially in kk, we need to double check the source of the food."
bagus tol la pakcik ni......i salute!

kat belakang butik mak aku..ada satu cafe nama sri junjung.
nama very the melayukan???
tapi sebenarnya taukeh dan tukang masaknya chinese.
masakan pun ala-ala chinese food.
bau dia lak harum lain macam....
aku xpenah makan atau minum kat situ..
sebab aku was-was.
tapi ada gak orang melayu makan kat situ.
bila diselidik, nama cafe dan logo halal yang digantung adalah milik pengusaha cafe melayu terdahulu.
chet!
lu pikir la sendiri!

aku sedar..nilai sensitiviti penduduk terhadap makanan agak kurang bagi sesetengah umat kat sini.
you can simply found daging babi salai dalam shopping complex.
berhadapan dengan Big apple pon ada!
ayo maaa ayoo pa!

apa apa pun...kepada kamu,doakan bisnes aku berjaya ya!

8 comments:

░♥si lampu neon♥░ said...

yang penting gamba. mane gambar buah2 itu??? syok la ko!

A j u E said...

sok pagi aku tangkap tgh ari aku upload eh neot!

malam2 cenggini buah dah habihh

suezensuzanna said...

wah wah....jd tokeh skarang.....:P...aku blk kk nih minggu depan..leh lah lawat kdi buah ko kan

rizz said...

wahh lme x nmpak kanzz

aqillahzulfa said...

gud luck faza!

aqillahzulfa said...
This comment has been removed by the author.
amoibelonPEPEL said...

wah faza tokeh buah..meh sambung niaga kat bawah umah ko pulak..huhu..xpown kat pasar pagi korang sane tuh..

joegrimjow said...

jom berbisnes
hehe