Skandal susu 2008

:cinonet_43:
semua orang mesti da tau pasal susu china pembawa maut ni....jadi,aku sekali lg ingin menyingkap kembali kronologi susu buatan china itu.marila kita bersama-sama mengenang kembali jasa dan usaha china dalam menghasilkan produk yang kurang bermutu dan rendah kualitinya....

al-kisah......
Telah terbukti dan sahih susu-susu dari china dicemari melamin.Pada 22 September, dilaporkan hampir 53,000 kes kesakitan, lebih 12,800 di hantar ke hospital, dan empat kematian bayi.
Pada tahun 2004 di tanah besar China juga pernah berlakunya insiden berbeza yang mana susu kurang bermutu telah mengakibatkan 13 bayi mati akibat kekurangan khasiat.

apa itu melamin?
Melamin merupakan salah satu jenis produk perlengkapan makan dan minum yang
banyak digunakan untuk keperluan makan dan minum. ini kerana produk melamin
mempunyai beberapa kelebihan antara lain ringan, kepelbagaian rupa bentuk
dan design yang menarik serta tidak mudah pecah. Namun demikian penggunaan produk
melamin dan sejenisnya harus dikawal. Mutu dan kualitinya tidak terjamin dan boleh mengakibatkan gangguan kesihatan.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Oleh itu,adalah amat penting bagi kite semua untuk tahu asal usul sebarang produk yang ingin dibeli.lagi-lagi yang berunsurkan makanan..We really got to check where the things are produced.

how to know if the milk products made in china or taiwan???

Here is a way to differentiate Taiwan made products and China made products by looking at first 3 digits of its Bar Code.

If the 1st 3 digits are 690, 691 or 692 - China made
If the 1st 3 digits are 471 – Taiwan made
-----------------------------------------------------------------------------------------------
ni lagi satu....mesti korang kenal punya la ngan gula-gula white rabbit ni.aku time kecik2 suke gila makan natang ni siap ratah plastik dia lagi.walaupun aku bukan peminat gula-gula yang tegar.
sekarang gula-gula ni pun da diharamkan jugak..


aku x kecewa sangat kalo white rabbit diharamkan..tapi kalo gula-gula cap udang ni diharamkan,aku sedih gila! my all time favorite lobster sweet! Aku sangat suka pada mu..
:cinonet_05:


8 comments:

dotblogspotdotkom said...

teman rasa le...melamin nih dah bersepah sbelum kes susu nih lagi...tu pinggan mangkut sudu garpu plastik yg ada bahan melamin tu..tp kita x perasan hingga le timbulnye kes susu nih....baru le kita teringat....

A j u E said...

betul-betul...barang mainan waima puting susu kat botol bayi yang org kita dok kasi ank2 isap tu pon ada yg bermelamin..melamin dimana2~~~~merata2

eedany said...

akak pun suka dua2 gula2 tu jue...

isy...ada2 saja skrg ni kan? Alala...dimana ada jual tu gula2 cap udang tu? Lama inda makan oh!

:)

fq88 said...

adeh...dl fq skt la pnya sk mkn gula2 ni...1 rs mcm arnab,1 lg rs mcm udng...yg udng 2 ngn plstk2 dy pn ley mkn..xke sdp 2..tp skrg bl da tau cmni,fq nk mkn pn da rs len...thnk ajue..nice info tok pngmr gula2 arnab ni...

-salma- said...

adooo nie feveret nie..ish2 naseb baek xbeli da.

A j u E said...

kak eedany : kedai runcit pun jarang sdh ada jual gula2 tu kak..

fq88 : betul betul...gula2 udang tu la yg paling besh..leh ketagih!

salma : aku x kira kalo aku jmp gula2 udang tu..aku nk beli 1/2 kilo

arjuna said...

patut arr gigi sume rosak...huhu mkn x ingat.1/2 kilo gula2 tu ko nk telan?

bak aku sikit..

A j u E said...

xde la telan skali gus..ko ni pong!

mana ada gig aku rusak???!!

ngehngehngeh